Tijdlijn

1227

Giethoorn (‘Geithorne’) wordt voor het eerst in officiële stukken genoemd.

Het wapen van Giethoorn met geitenhoorns

1300

Drie eeuwen lang graven bewoners van Giethoorn het hoogveen in de omgeving af. De turf die dat oplevert wordt als brandstof verkocht. Telkens als het veen opraakt verplaatsen zij hun dorp, vier keer in totaal. Er heerst grote armoede.

1312

Er vestigen zich zogenaamde Flagellanten in Giethoorn, godsdienstfanaten die zichzelf geselen. Zij ontginnen het land. Later worden zij Sint Maartenslieden genoemd. Zij zijn lijfeigenen van de bisschop van Utrecht.

Flagellanten

1500

Nadat het hoogveen is opgeraakt vormt de turfwinning van het laagveen de voornaamste inkomstenbron.

1530

Mondjesmaat komen er Doopsgezinden in Giethoorn wonen. De Doopsgezinde Gemeente van het dorp behoort tot de oudste van Nederland.

Dorpelingen op weg naar Doopsgezinde kerk De Vermaning           

1581

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tegen de Spaanse overheersing krijgt Giethoorn het regelmatig zwaar te verduren. Het dorp wordt geplunderd en in brand gestoken. Soms komen de soldaten niet ver: als ze de gestolen kerkklokken over het bevroren Giethoornse Meer willen meenemen zakken ze door het ijs.

Jan Luyken. Beleg van het nabij Giethoorn gelegen Steenwijk in 1580-1581, ets, 1679-1684

1643

Op ‘2000 schreden’ van de oude Rooms-katholieke kapel wordt de Hervormde Kerk in Giethoorn-Noord gebouwd (nu Protestante gemeente).

Protestante Gemeente Giethoorn met het algemene kerkhof

1750

Omdat de bevolking groeit en de werkgelegenheid afneemt, trekken velen vanuit Giethoorn naar de veengebieden in Friesland.

1776

Een stormvloed overspoelt de omgeving van Giethoorn. Het land is verzwakt door de turfwinning en het dorp Beulake, vlakbij, verdwijnt zelfs voorgoed onder water. Er ontstaat een aantal ‘wieden’, of meren.  

De Wieden, met bovenaan de Beulakerwiede

1825

Regelmatig zijn er overstromingen vanuit de Zuiderzee, maar de stormvloed in 1825 is extreem. Hij duurt wel drie dagen. In de regio verdrinken 305 mensen, in Giethoorn 'slechts' 269 stuks vee.

1826

’t Olde Maat Uus is een van de boerderijen die gebouwd is na de stormvloed. Het heeft een hoger gelegen voorhuis, dat meer veiligheid geeft bij wateroverlast.

Kaart van Overijssel en een deel van Gelderland, met overstroomde gebieden, 1825

1880

Willem Tholen en andere schilders van de Haagse School komen schilderen in Giethoorn. Zij maken het dorp bekend en het toerisme komt op.

Willem Bastiaan Tholen, Vrouw in Giethoorn, olieverf op doek

"In die dagen was Giethoorn moeilijk te bereiken en om goed logies te vinden was nog moeilijker. Een stoomboot van Zwolle afgevaren, zette ons ergens aan land en daar konden wij overstappen in de punter van den kennis, die ons naar Giethoorn zou brengen. Het was een lange tocht. Eindelijk gleden wij in de avondschemering over het spiegelgladde water Giethoorn binnen. Het was betooverend."

1915

Dominee T.O. Hylkema richt de rietvlechtschool op en geeft jongeren zo nieuwe kansen op werk. Zij leren manden en stoelen maken.

Rietvlechtschool

1921

Prinses Juliana puntert tijdens een bezoek met haar ouders door het dorp. Het punterboompje is bewaard gebleven. In 1953 komt Juliana terug, zij is dan inmiddels koningin.

Koninklijk bezoek

1924

500 Werklozen graven handmatig het kanaal Beukers-Steenwijk, 110 van hen zijn afkomstig uit Giethoorn.

Kanaal graven

1928

Begin van de inpoldering ten westen van Giethoorn door NV Ontginningsmaatschappij Land van Vollenhove, die twee jaar eerder is opgericht.

Ontginning polder

1940

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vinden veel onderduikers een goede schuilplaats in het waterrijke gebied in en rond Giethoorn.

1958

Bert Haanstra neemt zijn beroemd geworden film Fanfare op in Giethoorn. Hierdoor komen steeds meer toeristen naar het dorp.

Film Fanfare

1994

Het wordt steeds stiller en schoner in het dorp. Boten met explosiemotoren worden verboden, alleen elektromotoren zijn nog toegestaan.

Dorpsgracht

2015

Giethoorn krijgt een plaats in de wereldeditie van het bekende bordspel Monopoly.

Monopoly