Tot ongeveer 1929 was het gemeentehuis van Giethoorn gevestigd aan het Binnenpad. Aan het einde van de jaren twintig verhuisde de gemeentelijke organisatie naar ’t Peerdepad, wat nu de ds. T.O. Hylkemaweg heet. Bruidsparen lieten zich naar het gemeentehuis brengen in een versierde punter.
Na de gemeentelijke herindeling is Giethoorn een onderdeel van de gemeente Steenwijkerland en staat het gemeentehuis in Steenwijk. Het is nog wel mogelijk om in Giethoorn per punter te trouwen. Het oude gemeentehuis en de Doopsgezinde kerk zijn met de punter te bereiken, waar dan ook regelmatig gebruik van wordt gemaakt. Zelfs bruidsparen van buiten Giethoorn komen hier naar toe om in de punter naar een trouwlocatie te gaan.
Vroeger was het gebruikelijk dat een bruidspaar met hun getuigen naar het gemeentehuis ging. Er waren die dag verder geen festiviteiten. Maar op de beide zondagen die vielen binnen de verplichte 10 dagen van afkondiging van het voorgenomen huwelijk, werd er feest gevierd. Het eerste weekend werd gefeest bij de bruidegom en het tweede weekend bij de bruid. Buurjongens staken dan de vlag bij beide huizen uit. Voor zonsondergang moesten ze de vlag weer binnenhalen, waarna de jongens meestal een borrel kregen. Later veranderde deze traditie en ging men met de hele familie met punters naar het gemeentehuis. De punters werden vooraf door de naaste buren versierd. Tegenwoordig gaat men naar een horecagelegenheid in het dorp om de felicitaties van vrienden, buren en overige familieleden te ontvangen. Vroeger werd dat bijna altijd thuis georganiseerd. Ook de volgpunters voor de naaste familie, worden versierd. Vroeger zag er dat heel sober uit met wat groen en bloemen uit de tuin. Nu komen de bloemen meestal van de bloemist en zien de punters er prachtig uit.
In de dertiger jaren werd er door een groep Gietersen een boerenbruiloft nagespeeld. Die ging dan in klederdracht met punters door de gracht.