Het bootje

Het bootje is het kleinste en lichtste houten vaartuig van het gevaer. In Giethoorn wordt het bootje bijna altijd zonder roer en roeispanen gebruikt maar met de punterboom voortbewogen en gestuurd. Het bootje wordt van vroeger uit vooral gebruikt voor het vervoer van personen, niet voor goederen zoals de bok en het vlot.

Het bootje was lange tijd een veelgebruikt vaartuig dat de inwoners van Giethoorn gebruikten om zichzelf van A naar B te verplaatsen. Ze voeren er bijvoorbeeld mee naar de moestuin of naar het weiland om de koeien te melken. Om dat laatste werd het bootje in de volksmond ook wel het melkersbootje genoemd. Ook de postbode en veldwachter maakten graag gebruik van het bootje omdat het licht vaart en wendbaar is.

Hier is te zien hoe het bootje werd gebruikt als vervoersmiddel naar het weiland.

Het bootje werd vroeger dagelijks gebruikt door de inwoners van Giethoorn om te gaan melken en om, bijvoorbeeld in de moestuin, lichte werkzaamheden te gaan verrichten. Nu wordt het bootje alleen nog door oudere dorpsbewoners gebruikt. Ook bij speciale gebeurtenissen in Giethoorn wordt met het bootje gevaren, net als met de overige boten van het gevaer. In Giethoorn wordt het bootje bijna altijd zonder roer en roeispanen gebruikt maar met de punterboom voortbewogen en gestuurd. In plaatsen met bredere grachten werden ook de roeispanen gebruikt, maar in de dorpsgracht van Giethoorn zag je dat maar weinig.

 

Vroeger telde het dorp wel twintig timmerschuren en net zoveel hellingen waar bootjes gebouwd en gerepareerd konden worden. Nu zijn er nog maar twee: Schreur in Giethoorn Zuid en Wildeboer, voorheen Vos, in Giethoorn Noord.

 

Andere artikelen uit het thema 'Het Gevaer'
Andere thema's